علائم بالانس نبودن چرخ خودرو چیستند؟
بالانس معنای تعادل را میدهد. وقتی ما از بالانس چرخ خودرو صحبت میکنیم منظورمان وجود تعادل میان تایرهای ماشین است که به شدت روی کیفیت رانندگی ایمنی، سرنشینان و جلوگیری از فرسودگی تایرها و قطعات تاثیر میگذارد. اگر چرخهای خودرو شما بالانس نباشند اثرات جبران ناپذیر زیادی میتوانند داشته باشند چه جانی چه مالی.
چک کردن بالانس خودرو یکی از مهمترین مواردی است که یک راننده باید به آن توجه کند و قبل از شروع حرکت خودرو آن را بررسی کرده باشد. بهتر است قبل از آن به یک مکانیکی رفته و خودرو خود را در دسترس تعمیرکاران مجرب قرار دهید. در این مقاله میخواهیم بیشتر درباره بالانس نبودن چرخ خودرو و نتایج آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
چرا باید تایر های خودرو را بالانس کنیم؟
عوامل متعددی مانند عبور از دستاندازها، مسیرهای سخت و ناهموار، کارکرد زیاد آن هم در طول مدت طولانی و… باعث فرسودگی تایرها و ایجاد ناهماهنگی میان آنها میشود. هنگامی که تایرها به صورت جداگانه فرسوده شوند و با هم ناهماهنگ و نامیزون باشند، هر کدام به صورت جداگانه خراب میشوند و هزینههای زیادی را بر دوش راننده خودرو میگذارند.
علاوه بر خود تایرها قطعات جلوبندی نیز درگیر خواهند بود و شاهد خرابیهایی در آن قطعهها نیز هستیم. کیفیت رانندگی نیز به شدت افت میکند. همواره شاهد لرزش فرمان و یا خود خودرو خواهیم بود که آن نیز خطرات و ناراحتیهای خاص خودش را دارد.
چه زمانی متوجه بالانس نبودن چرخ ها میشویم؟
با توجه به ویژگیهایی که در صورت عدم وجود تعادل میان تایرها وجود دارند، اگر روی یک جاده صاف و هموار رانندگی میکنید و با وجود اینکه مشکل خاصی در مسیر احساس نمیشود، باید به بالانس نبودن تایرها شک کرد. این علائم عبارتند از؛
لرزش فرمان:
از ویژگیهای بالانس نبودن چرخها میتوان به لرزش فرمان خودرو اشاره کرد. هنگامی که خودروی شما بالانس نباشد و تایرها در تعادل یکسانی قرار نداشته باشند فرمان خود را شروع به لرزیدن میکند. گاهی لرزش فقط مختص به فرمان نخواهد بود و این لرزش در کل خودرو مشاهده میشود
زیاد شدن مصرف سوخت:
یکی دیگر از علائم قابل رویت میباشد که هنگام بالانس نبودن چرخها خود را نمایان میکند. اگر مصرف سوخت خودرو شما افزایش یافت و دلیل دیگری برایش پیدا نکردید حتماً به این گزینه شک کنید.
کاهش پایداری خودرو:
در سرعتهای بالا همچنین سر پیچها شما به مشکل خواهید خورد اگر تایرهای خودروی شما بالانس نباشند.
خرابی قطعات:
در صورت بالانس نبودن چرخهای خودرو، قطعات مختلف ماشین به خصوص قطعات جلوبندی دچار خرابی زود هنگام میشوند و عمر مفیدی که باید داشته باشند را نخواهند داشت.
پیامد ها
در قسمت بالا علائم عدم وجود بالانس میان چرخهای خودرو را بررسی کردیم. اینجا قصد داریم به صورت کوتاه و خلاصه یک سری از پیامدهای آن را به شما یادآوری کنیم که هر کدام مشخص هستند و نیازی به توضیح ندارند؛
* خرابی قطعات در زمان کوتاه
* لرزش فرمان خودرو
* افزایش مصرف سوخت
* فرسودگی تایرها
* ترمز گیری و شتاب ضعیف خودرو
زمان انجام عملیات بالانس چرخ
زمان خاصی را نمیتوان برای بالانس چرخ خود را در نظر گرفت و باید با توجه به رویت علائم، سریع خودرو را به نزدیکترین مکانیکی برسانید. ممکن است هر اتومبیل شرایط خاص خودش را تجربه کرده باشد و در موقعیتهای مختلف قرار گرفته باشد. ولی به طور کلی میتوان گفت هر ۶ ماه یا هر ۸۰۰۰ تا ۹۰۰۰ کیلومتر نسبت به بالانس چرخهای خودرو خود اقدام کنید. همچنین زمانی که اقدام به تعویض لاستیکها میکنید از چک کردن بالانس بودن تایرها غافل نشوید.
نرخ هزینه بالانس در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲
تعرفه بالانس ۴ لاستیک خودرو در سال ۱۴۰۱، بین ۲۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان میباشد. یعنی برای یک چرخ ۵۰ الی ۸۰ هزار تومان. البته که نوع خودرو و آپاراتی که خودروی خود را تحویل آن دادهاید نیز در این رقمها موثرند.
در سال ۱۴۰۲ نسبت به پارسال نرخ هزینه بالانس چرخ افزایش داشته است و هزینه یک چرخ مبلغی بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است.
تفاوت بالانس چرخ جلو با چرخ عقب
وقتی چرخهای جلو بالانس نباشند در سرعت ۹۰ کیلومتر بر ساعت لرزش را حس خواهیم کرد. اما هنگامی که چرخهای عقب بالانس نباشند، این لرزش خود را در سرعتهای بالاتر مثلاً ۱۲۰ تا ۱۴۰ کیلومتر نشان میدهد.