بالانس سنگین چیست؟
بالانس سنگین یعنی عملیاتی با تجهیزاتپیشرفته برای متعادلکردن چرخهای خودروهای سنگین. این عملیات همچنین باعث بهبود عملکرد رینگ و لاستیک در این خودروها نیز میشود. همچنین به دستگاه بالانس ماشینسنگین دستگاه بالانس دوکاره نیز میگویند بهدلیل سیستم جدید کامپیوتری اتوماتیک که بهآن این قابلیت را میدهد تا کلیه خودروهای سواری و نیمهسنگین را نیز بالانس کند. بالانس چرخ خودرو باعث افزایش طول عمر لاستیک میشود. در ماشینهای سنگین مخصوصاً هنگامیکه مسافر سوار آنهاست این موضوع بیشتر خود را نشانمیدهد چراکه به علت وزن ماشین و مسافرهای درون آن لاستیکها وزنبیشتری را تحمل میکنند و ساییدگی در آنها زیادتر خواهدبود. پس برای جلوگیری از ساییدگی چرخهای خودرو آن هم در خودروهای سنگین باید به این موضوع (بالانس) بیشتر توجه شود.
انواع دستگاه بالانس سنگین
دستگاه بالانس خودروهای سنگین در دو نوع موجود میباشد مدلهای سنگین تک فاز و سنگین سه فاز عملکرد این دو مدل یکسان است و میتوانید در بازار آنها را یافت کنید. آپاراتیها نیز از این دستگاه استفاده زیادی میکنند.
بالانس سنگین از چه قطعاتی ساخته شده است؟
مهمترین قطعاتی که یک دستگاه بالانس خودرو سنگین از آنها ساخته شده عبارتند از؛
* دینام یا الکتروموتور قوی
* برد الکترونیکی از نوع هوشمند
* صفحه نمایش دیجیتال یا ال ای دی
* صفحه کلیدی برای وارد کردن پارامترها
* یک صفحه رویی فقط مخصوص سرب
* محور دستگاه (شافت)
* کونیکهای متفاوت برای سایزهای مختلف لاستیک و رینگ
* خط کشی های پرگاری و داخلی
* گیره نگهدارنده مخصوص لاستیک
* کلید خاموش و روشن
* گلگیر
* جک پنوماتیک قوی جهت بالا بردن چرخ خودرو سنگین
چگونه از این دستگاه استفاده کنیم؟
1_ با توجه بهاینکه عملکرد دستگاه با برق تکفاز یا سهفاز است، آنرا به برق وصل میکنیم (با رعایت اصول ایمنی). بعد کلید روشنکردن دستگاه را میزنیم. سپس شلنگباد با فشار ۶ بار را به بخشورودی جک بادی این دستگاه متصل میکنیم.
2_ چون وزن رینگ و لاستیک دراین خودروها بالاست آنرا روی جکپنوماتیک میگذاریم و اینطوری جک چرخرا بالا میآورد. سپس آنرا رویمحور دستگاه (شفت) قرار میدهیم. باتوجه به نوع رینگ و لاستیک سایز کونیکرا انتخاب میکنیم. سپس داخل حلقه رینگ قرار میدهیم. بعد، اهرامنگهدارنده دستگاه بالانس را رویآن میگذاریم تا قفل بشود.
3_ دستگاه خود را رویحالت ماشینسنگین (Truck) قرار میدهیم. حالا باید سهپارامتر را تنظیم کنیم.
4_ پساز انجام این مراحل و تنظیم کردن سهپارامتری که بهآنها اشاره خواهیمکرد، حالا باید کلید استارت دستگاهرا فشار دهید. دراینصورت به ما دوعدد در قسمت خارجی و داخلی رینگ نشان داده میشود. (Inside,outside)
در ادامه کار…
لاستیک و محور را بچرخانید تا خط زیر یکی از بخشهای خارجی کاملاً روشن شود و بتواند به ما عدد موردنظر را به گرم نمایش دهد. اکنون شاهد ۲عدد در قسمتهای خارجی و داخلی خواهیمبود. پساز مشاهده عدد موردنظر، آن را روی بالاترین نقطه رینگ (راس ساعت ۱۲) میگذاریم. باید باتوجه بهاینکه قسمت بیرونی یا قسمت داخلی رینگ است سرب مد نظر را بزنیم. دوباره محور و لاستیک را میچرخانیم تا خطزیرین قسمت دیگر کاملاً روشن شود و دوباره روی بالاترین نقطه رینگ (راس ساعت ۱۲) سرب موردنظر را میزنیم (با توجه به این نکته که اگر قسمت inside باشد بخش داخلی رینگ و اگر قسمت outside باشد بخش بیرونی رینگ سرب مد نظر خود را میزنیم). اینک که سربها را زدهایم (با توجه به اینکه شاید تنها به یک بخش داخلی یا خارجی نیاز باشد) دکمه استارت بالانس را میزنیم. شاهدیم که دوطرف عددصفر را نشان میدهد. بالانس چرخ کامل میشود.
نکته:
در نظر بگیرید که گاهی عدد صفر نمایان نمیشود. یا اینکه یک سمت عدد صفر است و آن یکی سمت عدد دیگری میباشد. با عددی که نشان داده شده لاستیک را تا جایی که سرب زدیم میچرخانیم. خط زیر که روشن شد کمی سرب را جابجا میکنیم یا اصلاً سرب جدید میزنیم تا عددهای دو طرف صفر شوند.
معرفی پارامترهای F,C,OPT
پارامتر F اولین پارامتری است که تنظیم میکنیم فاصله رینگ لاستیک تا محور دستگاه را نشان میدهد. بعد باید خط کش درونی دستگاه را به بیرونیترین قسمت رینگ یا همان لبه فلزی رینگ ( جایی که لاستیک دور آن قرار میگیرد) قرار دهیم. اینطور میتوانیم بفهمیم عدد مورد نیاز ما چند است. الان باید این عدد را با کلیدهای + و – تنظیم کنیم. به یاد داشته باشید که این عدد با این کلیدهای مثبت و منفی را باید در بخش پارامتر F و در قسمت Outside تنظیم کنیم.
* پارامتر C دومین پارامتر میباشد. این پارومتر قطر دهنه رینگ را نشان میدهد. سپس با استفاده از خطکش پرگاری قطر لبههای داخلی رینگ را اندازه میگیریم تا عدد مورد نظرمان به دست آید و حالا این عدد را باید با استفاده از کلیدهای + و – در قسمت پارامتر C و در بخش نمایشگر outside تنظیم کنیم.
* پارامتر OPT سومین و آخرین پارامتری است که تنظیم میشود. این پارامتر سایز رینگ را نشان میدهد. باید با توجه به سایز رینگ این بار هم عدد مورد نظر خود را با کلیدهای + و – در قسمت پارامتر OPT و در قسمت نمایشگر Outside تنظیم کنیم.
نحوه کالیبراسیون دستگاه بالانس سنگین
هنگامی که خود دستگاه بالانس به خاطر گذر زمان یا افزایش کارکرد نیاز به تنظیم داشته باشد، باید آن را کالیبره یا ریست کنیم. اول باید یک عدد رینگ را روی دستگاه بگذاریم و آن را توسط سه پارامتری که در بالا به آن اشاره شد تنظیم کنیم. اکنون باید پارامترهای F و C را همزمان با هم فشار دهیم. در این مرحله باید شاهد پر شدن و روشن شدن کامل دو طرف چراغها باشیم. باید روی دو سمت دستگاه، کلمه مخفف کالیبراسیون یعنی CAL نمایش داده بشود. اینجاست که دستگاه به حالت تنظیمات کارخانه قرار داده شده و ما باید استارت را بزنیم تا شاهد عدد ۱۰۰ باشیم. حال یک سرب ۱۰۰ گرمی بر روی رینگ میزنیم و باید مجدد استارت را بزنیم تا شاهد عبارت END باشیم. اینگونه میتوانیم دستگاه خود را کالیبره کنیم.