بالانس چرخ خودرو چیست؟
بالانس چرخ خودرو یکی از مهمترین مواردی است که یک راننده ماشین باید قبل از شروع حرکت خودرو به آن دقت کند. بالانس به معنای تعادل میباشد و بالانس چرخ خودرو همان تعادل میان چرخهای ماشین است. اگر مقدار باد، اندازه و ویژگیهای دیگر چرخهای خودروی شما در وضعیت یکسان قرار گرفته باشند (چرخها در حالت بالانس قرار گرفته باشند) طول عمر لاستیک ماشین شما و کیفیت رانندگیتان افزایش مییابد. حتی خودرو حالت پایدارتری خواهد داشت و میتوان گفت بالانس چرخ خودرو با میزان پایداری خودرو رابطه مستقیم دارد. به معنای دقیقتر میتوانیم بگوییم بالانس خودرو یعنی پخش وزن ماشین روی چهار چرخ به طور یکسان.
از کجا بفهمیم چرخ ها بالانس نیستند؟
وجود تعادل میان چرخهای خودرو از حیاتیترین موضوعاتی است که باید به آن توجه داشت. چرا که اگر چرخها در حالت بالانس قرار نداشته باشند این وضعیت میتواند تبعات جبران ناپذیر مالی و یا شاید جانی به دنبال داشته باشد. علائم عدم وجود تعادل یا همان بالانس نبودن چرخها به این گونه میباشد که؛
۱. هنگام رانندگی فرمان خودرو به لرزش در میآید. حتی این لرزش را در خودرو هم میتوان احساس کرد.
۲. امکان فرمانپذیری خودرو به سادگی نخواهد بود و در این زمینه سختیهایی به وجود خواهد آمد.
۳. به دلیل عدم وجود تقارن در چرخها، لاستیکهای خودرو به صورت نامتقارن دچار ساییدگی میشوند.
۴. مصرف سوخت افزایش مییابد.
۵. قطعات خودرو دچار خرابی خواهند شد.
زمان مناسب برای چک کردن بالانس چرخ خودرو
اگرچه چک کردن بالانس چرخ خودرو منوط به زمان خاصی نمیباشد اما به رانندگان توصیه میشود هر ۶ ماه، یا به عبارتی هر ۸۰۰۰ تا ۹۰۰۰ کیلومتر، به یک مکانیک متخصص مراجعه و پیگیریهای لازم را در این زمینه انجام دهید.
دو روش اصلی برای بالانس چرخ خودرو
۱_ روش استاتیکی
۲_ روش دینامیکی
استاتیکی؛
در روش استاتیکی یا «ایستا» چرخ ماشین روی یک محور افقی نصب میشود که این محور قابلیت گردش دارد. اگر چرخ متعادل نباشد، چون وزن بیشتری دارد پایینتر قرار میگیرد. بدین جهت برای ایجاد تعادل، یک وزنه با وزن مناسب در نقطهی مقابل آن و بالای رینگ جاسازی میشود.
دینامیکی؛
در این روش علاوه بر اینکه نقاط نامتعادل تعیین میشود، عدم وجود توازن در چرخها نسبت به صفحه تقارن عمودی هم سنجیده میشود. در این روش بالانس کردن چرخها نسبت به صفحه متقارن عمودی انجام میشود.